Interviu cu Eric Schultz, fost ambasador SUA: despre diplomația digitală și fake news

Publicat: 17/06/2018, 16:13
Actualizat: 26/03/2019, 17:28

Diplomatul de carieră american a explicat, în interviul acordat Mediafax la Interactive Central and Eastern Europe Festival (iCEE.fest), că apariția Facebook, Instagram și a altor rețele online a transformat diplomația, în sensul că acum mesajele ajung instantaneu la oameni, ceea ce, în urmă cu două decenii, nu era posibil. În schimb, există și riscul de a te pierde în hățisul social-media.

Oficialul american adaugă că un alt pericol în social-media este dezinformarea prin fake news, precizând că este imperativ ca diplomații, politicienii și guvernele să aibă o reacție și să dezmintă astfel de știri.

Referitor la summitul istoric Trump-Kim, Eric Schultz a spus că este de bun augur faptul că președintele SUA și liderul nord-coreean comunică, însă, „ca la orice altă negociere inernațională, diavolul se ascunde în detalii”.

Vă prezentăm interviul acordat agenției de presă Mediafax de către Eric Schultz.

Reporter: Spuneți-ne câteva cuvinte despre diplomație digitală. Care ar fi efectele și în ce fel schimbă lumea diplomația digitală?

Eric Schultz: Sunt aici la o conferință la iCEE.fest, iar evenimentul se referă la mult mai multe, nu doar la diplomația digitală. Este vorba și despre politica digitală, efectele Facebook, Twitter, Instagram asupra lumii. Astfel, aș spune că diplomație digitală este o subcategorie a unei agende mai ample pe care o acoperă acest festival. Tocmai ce ascultam câțiva vorbitori care abordau efectele politicii digitale asupra campaniilor electorale, în special în SUA, comparându-l pe actualul președinte cu fostul șef al statului și modul în care ambii au utilizat social-media în moduri foarte diferite, dar extrem de eficiente pentru a-și transmite mesajul. Timp de 31 de ani am fost diplomat american. Acum sunt pensionat. Ultima mea funcție a fost cea de ambasador al SUA în Zambia. Înainte de asta am fost în Ucraina, am fost adjunct al ambasadorului. Deci cunosc această zonă a lumii destul de bine. (…) Unul dintre subiectele despre care o să vorbesc la conferință, referitor la diplomația digitală, ar fi că aceasta este o sabie cu două tăișuri, cum s-ar spune în engleză. Sunt multe aspecte pozitive ale social-media în diplomație, dar sunt și câteva lucruri cu care trebuie să ai grijă și să fii vigilent. (…) Pe de altă parte, sunt multe aspecte pozitive. De exemplu, când am fost ambasador în Zambia foloseam în principal Facebook, dar și Instagram pentru ca mesajul nostru să ajungă la oameni și pentru a comunica direct cu ei, ceea ce acum 20 de ani era imposibil de realizat sau acum 10 ani ori poate chiar în urmă cu 5 ani. Așadar, acesta este rezultatul utilizării social-media ca o platformă prin care poți transmite un mesaj oamenilor. Este o metodă eficientă de a îmbunătăți relațiile interumane. Acesta este marele câștig. Dezavantajul ar fi că te poți împotmoli în ea.

Reporter: Așadar și în diplomația digitală trebuie să luăm în considerare, de exemplu, și fenomenul fake news?

Eric Schultz: Cred că tot fenomenul fake news este foarte complicat. Este evident și un subiect de actualitate. Abordarea noastră, pe vremea când eram ambasador, dacă o informație era fake news, dacă eu și poziția ambasadei eram citați ori caracterizați greșit, nu dădeam curs provocării, pentru că nu voiam să dăm știrii veridicitate. În momentul în care intri într-o dispută cu persoană care te citează greșit, creezi și mai mult interes pentru acea știre. Deci asta este pe de o parte, faptul că nu vrei ca articolul să aibă veridicitate, nu vrei să continue. Pe de altă parte, dacă o lași așa și nu reacționezi, poate avea efecte negative. Ați menționat despre efectul fake news. Jobul meu anterior a fost în Ucraina, în Kiev, unde eram adjunctul ambasadorului. Am plecat înainte de Euromaidan, dar puteai vedea începutul campaniei rusești în Ucraina, ceea ce ei numește război hibrid. Această tentativă de a folosit social media pe post de armă, în feluri foarte nefaste pentru Ucraina și care împiedicau dezvoltarea țării din punct de vedere politic, economic, pentru a o menține dependentă de Rusia. În opinia mea, trebuie să privești diferit lucrurile, în funcție de specificitatea fiecărui caz. Reacționezi sau nu, încerci să dezminți sau nu? Depinde câtă amploare a luat știrea, cât de importantă este. Așadar, nu cred că există un răspuns corect. Cred că trebuie să judeci fiecare caz în parte, însă cred că, odată cu trecerea timpului, devine tot mai important să reacționăm la fake news. Să le demascăm, să arătăm că sunt false. Cred că în prezent, spre deosebire de acum cinci ani, este imperativ pentru guverne, politicieni și diplomați să reacționeze la fake news. În urmă cu cinci ani, toată lumea privea social media ca pe un lucru extraordinar, ca la o cale prin care să upgradeze democrația. Nu sunt sigur că oamenii privesc la fel lucrurile. Văd foarte mult pericol care trebuie combătut.

Reporter: Ultima întrebare ar fi legată de summitul istoric Trump-Kim, un eveniment foarte recent. Care credeți că vor fi efectele?

Eric Schultz: În acest moment este foarte greu de spus. Nu știu nimic în plus față de ceea ce cunoaște publicul larg. Tot ce știu este ceea ce am citit în articole de presă. Ca diplomat, regula noastră de bază a fost că trebuie să stăm de vorbă cu toată lumea. Astfel, cred că este un lucru bun faptul că Statele Unite și Coreea de Nord comunică. Din câte am înțeles, detaliile acordului nu sunt încă foarte clare, deci cine știe încotro se îndreaptă acest lucru. Cu siguranță denuclearizarea Peninsulei Coreene ar fi, de asemenea, un lucru foarte bun. Un aspect pozitiv ar fi și încheierea formală a războiului coreean. Nu cred că s-ar opune cineva la asta, dar ca la orice altă negociere inernațională, diavolul se ascunde în detalii. Așadar, până când nu vedem care sunt aceste detalii, nu știm dacă este cu adevărat posibil. Au existat momente în trecutul apropiat când am avut speranță că am ajuns la un acord cu Coreea de Nord și că lucrurile se îndreptau într-o direcție bună și apoi s-a cam dus totul de râpă. Deci cred că este prea devreme, este prematur să spunem că e ceva finalizat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri